Przepisy

Jak przygotować smakowite curry z ciecierzycy i batata?

Autor Justyna Chyżyńska
Justyna Chyżyńska22.03.20249 min.
Jak przygotować smakowite curry z ciecierzycy i batata?

Spis treści

Curry z ciecierzycy i batata to aromatyczna i sycąca potrawa roślinna, którą z łatwością możesz przygotować w domu. To idealna propozycja dla wegetarian, wegan, a także wszystkich miłośników kuchni południowoazjatyckiej. Dzięki prostej recepturze i uniwersalnym składnikom, stworzenie tego dania jest banalnie proste, a efekt zachwyci Twoje podniebienie!

Kluczowe wnioski:
  • Curry z ciecierzycy i batata to pożywna i pyszna potrawa roślinna, popularna w kuchni indyjskiej.
  • Przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, a składniki łatwo dostępne.
  • Curry z ciecierzycy i batata jest bogatym źródłem białka, błonnika i wielu cennych składników odżywczych.
  • To danie doskonale nadaje się na ciepły obiad lub kolację, ale także jako lunch box do pracy czy szkoły.
  • Curry świetnie smakuje w towarzystwie świeżej, chrupiącej sałatki i chrupiących przesmażeń.

Składniki na curry z ciecierzycy i batata

Głównym bohaterem tego pysznego, roślinnego dania jest oczywiście ciecierzyca – pożywny składnik bogaty w białko, witaminy i błonnik. Kolejnym ważnym elementem jest słodki batatak, który nadaje curry aksamitnej konsystencji i intrygującego smaku. Do przygotowania curry z ciecierzycy i batata potrzebujesz także soczystych pomidorów, cebuli, czosnku oraz mieszanki orientalnych przypraw korzennych – najlepiej samozrobionej! Nie może również zabraknąć mleczka kokosowego dla kremowej tekstury.

Kluczowe składniki na to pyszne curry z ciecierzycy i batata to: ciecierzyca (najlepiej z puszki), słodki batatak, cebula, czosnek, pomidory, mleczko kokosowe, świeża kolendra lub natka pietruszki, mieszanka przypraw curry (lub samodzielnie połącz garam masalę, kurkumę, kminek, kozieradkę, chili). Opcjonalnie możesz dodać także świeżego imbiru dla zdrowotnego kopa!

Wybór najlepszych składników

Jakość składników ma ogromne znaczenie dla smaku curry. Ciecierzycę najlepiej użyć z puszki, gdyż jest wtedy już obgotowana, ale równie dobrze możesz wcześniej namoczyć i ugotować samodzielnie świeże ciecierzyce. Batatów poszukaj najświeższych, soczystych i twardych – wtedy będą miały maksymalną słodycz i delikatność po ugotowaniu. Cebulę i czosnek możesz zastąpić ich świeżymi werskami, a najlepiej pokroić je tuż przed smażeniem dla zachowania aromatu.

Jeśli chodzi o przyprawy, puść wodze fantazji i skorzystaj z gotowej, złożonej mieszanki curry lub samodzielnie połącz ulubione składniki. Możesz dodać więcej ostrej papryczki chili lub łagodniejszej kozieradki w zależności od preferencji. Dla kremowej konsystencji curry koniecznie wybierz pełne, niesłodzone mleczko kokosowe.

Przygotowanie warzyw do curry z ciecierzycy i batata

Zanim przystąpisz do smażenia warzyw i składania curry z ciecierzycy i batata, musisz zadbać o ich właściwe przygotowanie. Batatów nie obieramy ze skórki, lecz dokładnie myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w sporą kostkę lub półplastry. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy lub blendujemy z odrobiną oleju do smażenia na pastę. Warzywa pomidory dokładnie myjemy, usuwamy skórkę (jeśli jest to wymagane) oraz kroimy w kawałki lub plastry.

Przygotowanie ciecierzycy – jeśli używasz suchej, wrzuć ją do garnka, zalej wodą i odstaw na noc, aby namoczyła się. Następnie przepłucz i ugotuj z dodatkiem łyżeczki soli. Gdy jest już miękka, odstaw do ostygnięcia. Z puszki ciecierzycę jedynie dokładnie przepłucz i odsącz z zalewy.

Czyszczenie i krojenie batata

Batatów nie trzeba obierać ze skórki, zawierają w niej cenne składniki. Wystarczy je dokładnie umyć, osuszyć, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. Można je obrać, jeśli ktoś preferuje brak skórki. Następnie pokrój batatów na równą kostkę lub półplastry, tak aby równomiernie się ugotowały.

Po przygotowaniu wszystkich warzyw oraz ciecierzycy pozostaje już tylko smażenie curry! Podgrzej patelnię lub garnek z odrobiną oleju – koniecznie takiego odpornego na wysokie temperatury, np. oleju rzepakowego. Na pierwszym etapie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy będą aromatyczne, dodaj przyprawy i podsmażaj przez chwilę.

Sekret smacznego curry tkwi w dobrym przygotowaniu warzyw, a także stopniowym smażeniu każdego składnika oddzielnie. Pozwoli to uwolnić pełnię aromatów wszystkim komponentom!

Czytaj więcej: Czy czekolada z karobu jest zdrową alternatywą dla czekolady?

Smażenie curry z ciecierzycy i batata

Po zeszkliciu aromatycznego czosnku i cebuli oraz lekkim podsmażeniu przypraw, nadchodzi czas na wprowadzenie głównych bohaterów dania! Na pierwszym etapie wrzuć do garnka batatów i dokładnie wymieszaj z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Smaż przez kilka minut, aż batatów lekko zmięknie. Następnie wlej do garnka mleczko kokosowe i gotuj batatów w mleczku, aby stały się pulchne i uzyskały niesamowity smak.

Gdy batatów będą prawie miękkie, dodaj pomidory i wymieszaj. Tuż przed końcem smażenia wsyp do curry ciecierzycę i wymieszaj. Całość duś przez ostatnie kilka minut, aż wszystkie składniki będą kompletnie miękkie i idealnie połączone. W tym momencie ostrożnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem warto dodać sporo świeżej kolendry lub natki dla wzmocnienia aromatu.

Kontrolowanie konsystencji dania

Curry powinno mieć lekko gęstą, aksamitną konsystencję. Jeśli po dodaniu mleczka kokosowego jest zbyt rzadkie, warto odparować trochę nadmiaru płynu. Natomiast gdy jest zbyt gęste, dodaj więcej mleczka aż osiągniesz idealną kremową teksturę. Część batata może się także częściowo rozpaść, dzięki czemu potrawa zyska delikatną miękkość.

Proporcje składników na 4 porcje:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 średnie bataty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500ml mleczka kokosowego
- 4 średnie pomidory
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka przyprawy curry
- sól, pieprz do smaku

Doprawianie curry z ciecierzycy i batata

Zdjęcie Jak przygotować smakowite curry z ciecierzycy i batata?

Doprawienie curry do idealnego smaku to prawdziwa sztuka! Bazując na standardowej mieszance przypraw korzennych, możesz dowolnie modyfikować posiłek zgodnie z własnym upodobaniem. Dla pikantnego posmaku dodaj więcej ostrej papryczki chili lub curry w proszku. Osoby preferujące łagodniejsze smaki mogą więcej kozieradki lub imbiru. Dopraw solą i pieprzem dopiero pod koniec smażenia.

Curry najlepiej smakuje, gdy przed podaniem wzbogacisz je dużą ilością świeżych ziół! Posiekana kolendra, trochę natki pietruszki lub świeżej kolendry nada niepowtarzalnego aromatu. Można też dodać odrobinę soku z limonki lub cytryny dla lekkiej nuty kwaskowatości równoważącej lekko słodki smak batata. Dopraw ostatecznie słodyczą lub pikanteryją według indywidualnych preferencji.

  • Dla mocnego, korzennego smaku - dodaj więcej kurkumy, curry i chili
  • Dla łagodnego posmaku - użyj więcej imbiru, kozieradki i kolendry
  • Dla lekkiej kwaskowatości - wyciśnij sok z limonki lub cytryny
  • Dla zbalansowania smaku - dopraw do smaku solą i pieprzem

Podawanie smacznego curry z ciecierzycy i batata

Twoje pyszne, aromatyczne curry z ciecierzycy i batata jest już gotowe! Gorące danie najlepiej podawać z świeżo ugotowanym ryżem basmati lub brązowym ryżem. Możesz także zaproponować oryginalne indyjskie placki z mąki razowej, czyli chapati lub paratha. Lekko chrupiąca strona chlebowa doskonale kontrastuje z kremowym, pożywnym curry.

Na talerzach z curry z ciecierzycy wyśmienicie będzie prezentowała się również świeża sałatka z warzyw liściastych lub mix chrupiących przesmażeń - smażonych chrupiącej cebulki, sezamu czy pistacjów. Dla większej porcji białka możesz dodać także ulubioną rybę, kurczaka lub tofu. Curry świetnie komponuje się też z soczystymi batatami lub plackami ziemniaczanymi.

Choć danie to jest wegetariańskie, zachwyci także mięsożerców sycącym smakiem i aromatem przywodzącym na myśl orientalne kraje. Jest doskonałym przykładem tego, że kuchnia roślinna nie musi być nudna i bezsmakowa! Możesz śmiało serwować curry z ciecierzycy i batata na spotkaniach rodzinnych lub imprezach, gdzie na pewno zdobędzie wiele komplementów!

Ciekawe dodatki do curry z ciecierzycy i batata

Choć samo curry z ciecierzycy i batata jest już pełnowartościowym posiłkiem, możesz urozmaicić jego smaki i teksturę poprzez ciekawe dodatki. Najprostszym wyborem są świeże zioła, takie jak kolendra, natka pietruszki czy świeży koperek dla intensywniejszego aromatu. Dla chrupiącej tekstury możesz podsmażyć na oleju sezam, migdały lub orzechy nerkowca.

Ciekawym urozmaiceniem będą także przesmażone w głębokim oleju chrupiąca cebulka, grzanki lub placuszki ziemniaczane. Możesz też urozmaicić posiłek o inne warzywa, jak grillowany bakłażan, papryka czy cukinię. Dla bardziej sycącego dania dodaj ulubiony rodzaj tofu, kurczaka lub ryby. Warto też wypróbować wegańskiego sosu jogurtowego lub mlecznego soku z kokosa jako aksamitnej przekąski!

Inspiracje na dodatki do curry:
  • Świeże zioła: kolendra, koperek, natka pietruszki
  • Orzechy: migdały, nerkowce, sezam
  • Chrupiące dodatki: cebulka, grzanki, placki ziemniaczane
  • Warzywa: bakłażan, papryka, cukinia
  • Białko: tofu, kurczak, ryba
  • Sosy: jogurt roślinny, mleczko kokosowe

Dzięki gęstej, kremowej konsystencji curry z ciecierzycy i batata fantastycznie będzie smakowało z chrupkimi dodatkami. Orzechy i świeże zioła dopełnią jego smak, a być może zaskoczą Cię także podane z jogurtem kokosowym? Możliwości jest wiele, do Ciebie należy wybór ulubionego zestawu!

Podsumowanie

Jak widzicie, przygotowanie pysznego curry z ciecierzycy i batata jest banalnie prostym zadaniem! Ta roślinna potrawa połączy najlepsze smaki kuchni indyjskiej z pożywną ciecierzycą i słodkim batatem. A może spróbujecie też wersji z dodatkiem kalafiora - curry z ciecierzycy i kalafiora? Niewątpliwie będzie to równie smaczne i wartościowe danie.

Dzięki uniwersalnym składnikom i doprawieniu zgodnie z własnymi preferencjami, możecie stworzyć curry dokładnie takie, jak lubicie. Nie zapomnijcie tylko o chrupiących dodatkach i świeżych ziołach, które dopełnią niezwykły smak tego orientalnego przysmaków. Już nie możecie się doczekać, aby zacząć eksperymentować w kuchni?

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Bakłażany po gruzińsku: Wyrazista uczta dla podniebienia
  2. Donice w formie kuli i mis: Elegancja i urok w jednym!
  3. Kotlety z boczniaków wegańskich: Smaczne i pożywne dania wege
  4. Chlebek bananowy orkiszowy: Zdrowy przysmak dla każdego dnia
  5. Antracytowe donice ogrodowe: Nowoczesny akcent dla ogrodu!
Autor Justyna Chyżyńska
Justyna Chyżyńska

Jako założycielka portalu o zdrowym żywieniu wegetariańskim i wegańskim oraz życiu w zgodzie z naturą, jestem przekonana, że nasze wybory żywieniowe mają ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na planetę. 

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Chilli sin carne z tofu - alternatywnie wegańska: Rozgrzewające danie
PrzepisyChilli sin carne z tofu - alternatywnie wegańska: Rozgrzewające danie

Poznaj sekrety przygotowania idealnego chilli sin carne z tofu, pysznego wegetariańskiego dania, które zaskoczy Cię głębią smaku i aromatu. Dowiedz się, jak dostosować ostrość potrawy, eksperymentować z konsystencją oraz jakie inne roślinne alternatywy możesz zastosować zamiast tofu. Odkryj nasze wskazówki i zacznij serwować to gorące danie z wyjątkowymi dodatkami już dziś!